duminică, 30 ianuarie 2011

Flotila de Aur in imagini

Nea Calutu a pregatit mai demult pentru cititorii acestui blog urmatoarele doua filme, dar a durat mai mult pregatirea lor pentru internet si nu stiu daca mai simte ca ar dori sa fie postate. Totusi le dam drumul fara sa ii cerem din nou acceptul si va rugam inca odata, haideti sa facem din acest singur mediu de discutii unul civilizat si de care conducatorii federatiei sa poata tine cont, asta inseamna discutii civilizate si pe cat posibil mai putini anonimi.



"In ultima vreme s-a tot amintit de "Scoala Romaneasca de Kaiac-Canoe" si se cuvine a fi exemplificata si cu imagini momente din activitatea zilnica a sportivilor anilor '60.
Gratie studioului "Sahia Film" ne-au ramas marturii edificatoare privind modul de lucru al marilor performeri ai vremii. 



Primul film este dedicat marelui Aurel Vernescu, Amiralul "Flotilei de Aur"; Bebe fiind surprins in timpul antrenamentului si in momentele de relaxare alaturi de fiul sau, "Peti", care acum traieste in Germania. Mai apar in film Afanasie Sciotnic si Mihai Turcas cu fizicul sau impresionant. Este de remarcat si cat de sterpe erau malurile Snagovului, in acea vreme nu aparuse samanta vilelor somptuase, pamantul fiind sufocat de culturile de porumb. Poate fi remarcat si marele antrenor Radu Hutan, la bordul salupei sale, precum si o canoe de dublu formata din doi tineri pirpirii, care numai a sportivi nu aratau, dar care au dovedit o valoare exceptionala in cursele pe 10.000m.
Legat de asta, o intamplare hazlie a avut loc in 1970 la Campionatele Mondiale de la Copenhaga. TVR a transmis in direct concursul, iar comentatorul a fost inselat de imagini si nu a observat evolutia celor doi canoisti Aurel Simionov si Petre Maxim, porecliti sugestiv "castorii". Cursa de fond se desfasura prin parcurgerea a doua ture ocolindu-se turnantele aflate la 2500m una de alta. Baietii nostri si-au vazut de treaba, camerele de filmat i-au ignorat axandu-se pe pluton si la un moment dat in ecran a aparut o C2 despre care nimeni nu intelegea de unde vine. Erau "castorii" care devansasera plutonul cu peste 2000m. Extraordinar!



Al doilea film prezinta componentii lotului olimpic la lucru, in film facandu-se o paralela intre trairile dintr-o cursa si ce inseamna pregatirea "de uscat" pentru asemenea cursa. SUnt redate momente unice dintr-o cursa de K2B intre Dinamo si Steaua in barci fiind Aurel Vernescu si Afanasie Sciotnic pentru Dinamo si Vasile Nicoara - Hari Ivanov pentru Steaua. Puteti urmari acuratetea stilului de vaslit precum si eforturile depuse la sala de forta.
Acest film a rulat in cinematografe in completare si la aparitia lui Mihai Turcas facand flexii cu haltera(avea 80kg!) din sala se ridica un murmur de uimire si admiratie. Au fost timpuri si momente incununate cu o sumedenie de medalii de aur la Jocurile Olimpice si Campionate Mondiale care nu pot fi uitate si care merita toata admiratia noastra."
Text de Marian Ionita(Nea Calutu)

18 comentarii:

  1. In sfarsit ceva frumos.
    Sa dea Dumenezeu sa avem mereu sportivi pe cea mai inalta treapta a podiumului, atat la canoe, dar si la kaiac.

    RăspundețiȘtergere
  2. ASTA ZIC SI EU UN ADEVARAT REMEMBER O GALA MINUNATA A VALORILOR CARE, DIN PACATE, O MARE PARTE VASLESC PE O APA MAI CURATA DIN CALEA LACTEE, DAR URMA MARILOR PERFORMANTE SI A DRAGOSTEI PENTRU ACEST GREU DAR FRUMOS SPORT A RAMAS IN CONSTIINTA CELOR CE I-AU CUNOSCUT, IUBIT SI APRECIAT.ASTA E ADEVARATUL COMENTARIU PERTINENT SI BINE GASIT ASTA TREBUIE SA VADA URMASII MARILOR CAMPIONI ,NU LIMBAJUL SUBURBAN AL ACTUALILOR CONTESTATARI SI A CELOR CE AU ADUS MURDARIA IN ACEST MINUNAT SPORT, PRACTIC AL CELOR CARE NU AU AVUT NIMIC DE DAT ,DE OFERIT CELORLALTI. FELICITARI PENTRU MATERIAL SI MAI CAUTATI, ASTEA SUNT ADEVARATELE SI BINEVENITELE PILDE PENTRU VIITOR . CE MULT AU DAT SI CE PUTIN AU PRIMIT!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc tuturor celor care au muncit pentru publicarea acestui material. Pentru nimic in lume nu m-as fi opus la redarea filmelor si marturisec sincer ca prin aceasta initiativa imi simt sufletul impacat pt.faptul ca s-a putut aduce un omagiu, cam intarziat, acestor mari campioni, de la care sunt sigur, ca au cate ceva de invatat si performerii de azi. Marturisesc ca, intetionam sa cer aprobarea federatiei pentru a prezenta aceste imagini cu ocazia unei competitii nationale de juniori. Au ce invata si pot avea ocazia sa cunoasca si alte mari personalitati, din k si c ,care apar in aceste doua documentare. Sper ca materialele se vor bucura de o mare vizualizare iar cei care vor dori amanunte mi se pot adresa. Placerea imi apartine.Cu stima si respect,M.Ionita(calutu)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nea'Calutule... sincer, nu mai am cuvinte. Superb si genial material!

    RăspundețiȘtergere
  5. nea Calutu.....tot respectul pt d-voastra.

    ANTON ALIN

    RăspundețiȘtergere
  6. Respect pentru generatiile de sportivi si antrenori, ai pioneratului si mai apoi apogeul performantelor. Anii 1956-1980. Consider ca acelasi respect trebuie acordat si generatiei actuale de sportivi si antrenori. Propun D-lui Marian, care are aptitudini de istoric, al disciplinei noastre, sa prezinte in paralel sportivi si antrenorii lor din cele doua generatii.
    Cu tot respectul.

    RăspundețiȘtergere
  7. un gest frumos va felicit.miar place sa gasesc ceva de lotul de juniori si tineret din ani 1980-1982 de caic sau de campionatul de juniori 1981 di n snagov.amintirile sunt frumoase ,Cu tot respectu

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc tuturor celor care au apreciat relatarile mele. Vreau sa precizez ca eu nu sunt nici scriitor, nici ziarist sportiv si cu atat mai mult istoric sportiv. Intentia mea a fost legata doar de a face cunoscute marile personalitati ale acestui sport, antrenori,sportivi sau arbitri, aceasta mai ales pentru tinerii sportivi care trebuie sa cunoasca cum de ajuns kaiacul si canoea intre primele 3-4 sporturi olimpice din Romania.Totodata, am vrut sa destept interesul tinerilor sportivi pentru a-si alege modele, pentru a incerca sa-i depaseasca si sa duca mai departe faima si prestigiul acestui sport, sa realizeze cat de greu se ajunge pe culme dar cate bucurii si satisfactii rezulta din marile performante. N-as vrea sa dezamagasc postatorul de mai sus si cu toate ca din 1975 am arbitrat toate competitiile interne si internationale din Romania, mi-ar fi foarte greu sa relatez desfasurarea unui anumit concurs de juniori sau seniori ,fie el campionat national, considerand ca momentele de bucurie sau amaraciune de la un anumit concurs ar trebui sa ramana in memoria celor ce au stat in barci. Povesti si destainuiri despre sportivii remarcati dupa anii 8o-9o, puteti afla chiar de la acestia, majoritatea sunt in viata si nu cred ca ar refuza pe nimeni din cei interesati, in a le oferi din experienta lor.Cu stima si respect, M.Ionita(calutu)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce rezultate au optinut in Franta sportivii de la Orsova

    RăspundețiȘtergere
  10. Rezultatele sportivilor orsoveni la Regata "Pas-de-Calais"(F)-2011, sunt postate deja pe site-ul: k-corsova.ro

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani domnu Ionita, am aflat cu intarziere dupa facebook ca pe 10 a fost ziua dumneavoastra. Multa sanatate va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc din suflet Bogdane la fel cum multumesc tuturor celor care au aflat si macar s-au gandit la mine. Chestia cu facebook-ul nu-mi apartine, a fost un cadou de la un prieten iar acum ma vad obligat sa invat si smecheria asta pt. a putea dialoga cu cei care mi-au cerut prietenia. Hai ca m-am ajuns, deja am invatat un termen. Cu stima si respect, M.Ionita (calutu)

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari pentru publicarea acestor 2 clipuri!
    Intradevar generatii de aur!
    Din pacate dupa anii '90 majoritatea sportivilor nu au mai stiut ce inseamna daruirea, iubirea si ambitia pentru acest sport.
    Oare de ce atunci DA si acum NU?
    “Ziua in care vei fi responsabil si nu vei mai gasii scuze, aceea este ziua startului si care te va purta spre succes” – O.J. Simpson(un citat din care noile generatii de sportivi ar trebui sa invete)

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Elena, ma bucura interesul tau si numai faptul ca esti foarte tanara iti da dreptul sa crezi ca tinerii de dupa 90 nu se mai daruiesc,in totalitate, performantei. Sunt foarte multe cauze si voi incerca sa-ti expun numai pe cele mai importante : -sportul a fost lasat planul doi de cei ce au condus politic tara dupa 1990,fara a se mai aloca bugetul necesar pentru pregatire,procurare de materiale sportive,procurare de medicamente si sustinatoare de efort,participari la competitii internationale de verificare; -cluburile mari Steaua si Dinamo nu au mai dispus de posturi militare suficiente in care sa poata angaja sportivi tineri,talentati si de mare perspectiva; -aparitia mai multor grupari sindicale a facut ca,asociatiile si cluburile sportive sindicale sa nu mai aiba nici o sustinere baneasca, banii fiind orientati in alte directii, la fel cum au facut ca multe locatii din patrimoniul sindicatelor de pana atunci sa dispara; -renuntarea la serviciul militar obligatoriu a condus,printre altele,la piederea multor juniori trecuti la tineret, care ne mai fiind incorporati sau ne prinzand un lot si vazandu-se fara nici un venit, au renuntat la sport; -aparitia cluburilor de noapte, a internetului, libertatea de a circula si lucra in alte tari,au contribuit si ele la pirderea unor mari talente; -aparitia pe piata a o sumedenie de produse care pana in 1990 erau pentru tineri doar himere a atenuat dorinta multor sportivi de a performa pentru a ajunge "afara" sa si le procure; -introducerea concursurilor de calificare la J.O. a condus la multe abandonuri din activitatea de performanta in randul sportivilor care au ratat calificarea, majoritatea ne mai fiind dispusi sa suporte rigorile pregatirii pentru un nou ciclu olimpic. Cam astea ar fi doar o parte din cauzele care au condus la starea de fapt prezenta dar am convingerea ca sunt mult mai multe si mult mai profunde. Cu stima si respect,M.Ionita(calutu)

    RăspundețiȘtergere
  15. ceva superb si rar....bravo celor care au contribuit la postarea filmelor....

    RăspundețiȘtergere
  16. Pacat ca munca sportivilor de la Orsova nu mai este apreciata corespunzator, ca antrenorii vorbesc urat cu ei si ii taxeaza pentru masa de zi cu zi in timp ce ei isi incaseaza toate premierele. In acest fel o sa dati faliment. felicitari!!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. nenumarate multumiri. Sunt singurele imaginin in care il pot vedea pe Mihai Turcas, tatal meu. L-am cunoscut extrem de putin si nu stiu mai nimic despre el. Va multumesc, nu aveti idee ce surpriza minunata am avut.

    RăspundețiȘtergere