joi, 18 martie 2010

Monstrii Sportului

 de Rajmond Molnar
  Intrebarea multora este "de ce sportul este intr-un declin mai apropiat de vertical ca niciodata?" chiar intr-o cadere libera fara control (oare pilotii au catapultat sau aripile vulturului de adineaori s-au rupt?).
"Sportivul este diplomatul tarii" este un motto folosit cu mare placere in randurile noastre, suntem mandri ca putem sau am putut reprezenta tara la competitii internationale, dar oare asa este?
Chiar suntem diplomatii tarii? Adica un sportiv care la o competitie de mare prestigiu reprezinta Romania este tipic roman? Sau in oricare moment poate sa-si ocupe locul in societatea care-l inconjoara, nu cea sportiva, cealalta societate de care a fost izolat, ferit, ajutat sa treaca peste necazurile omului cotidian.... oare va fi un reprezentant integru al tarii???

     Sunt foarte multe cazuri in care sportivii fostelor tari comuniste au avut probleme de integrare in societate, nefiind buni de nimic dupa ce si-au dat sufletul in cariera sportiva, acesti "luptatori dezorientati" sunt "Monstrii sportului comunist"!! In acelasi timp tarile occidentale au creat o altfel de ideologie a practicarii sportului, sportivul este un participant la viata si dezvoltarea sociala, doar ca participa suplimentar fata de ceilalti membri , dar ei "trebuie sa reprezinte imaginea tarii lor", acesti oameni chiar dupa ce termina cariera sportiva pot sta pe picioarele lor au meserii "obisnuite", meserii pe care le practicau in timpul performantei, sau participau la formarea in aceste meserii dealungul carierei sportive, de multe ori intinzand studiile universitare (Knut Holmann 8 ani facultatea de economie), deci acum Holmann este economist, Lutz Liwowski lucra la Mercedes si si-a luat concediu de odihna pentru pregatirea dinaintea JO din 1996 si 2000, Josefa Idem este consilier guvernamental pe probleme de sport, Birgit Fisher este profesoara de Educatie Fizica si Sport, Tim Brabants este doctor si lucreaza in medicina(si intentioneaza sa participe la Jocurile Olimpice editia 2012) si sunt multe exemple care ar mai putea fi aduse, acesti mari SPORTIVI reprezinta cu adevarat tara lor in oricare moment al vietii lor , la competitii , la servici, acasa alaturi de familie, acestia sunt "produsul unui sistem foarte eficient" democratic lipsit de cenzura comunismului.
     Care este motivatia Sportivului nostru?? Si care este motivatia celor crescuti "liber"? Oare Tim Brabants daca nu ar lua "indemnizatie de lot" si salar de la un club ar trage la olimpiada din 2012? sau Birgit Fisher de ce a revenit la Atena dupa 3 ani de repaus??? Pentrut bani, pentru salar? Ea s-a pregatit in pivnita casei sale pentru a deveni campioana olimpica in K4 si a reusit, deci va rog priviti fiecare in voi si gasiti lupatorul in voi, "ADEVARATUL LUPTATOR ESTE CALIT IN LUPTA IAR LUPTA ESTE TELUL LUI"
     Deci, concluzia va rog sa o trageti voi cei care cititi aceste randuri, care sunt motivele caderii libere in ceea ce numim noi sport in ziua de astazi, va rog sa postati parerile si adaugirile voastre.

18 comentarii:

  1. Pai clar ca in Romania idea de Sport este tratata exact pe dos…mi de pare absolut normal ca din marea multime care face sport sa se aleaga persoane cu abilitati deosebite...si ca acele persoane trebuie ajutate sustinute si indrumate ..
    Nu inteleg de ce nu promovam sportul in general …si daca e sa sara iepurele Olipic sa poata sari si dintr-o groapa de sat
    Clar ca nu avem cultura sportului cum se intampla in alte tari …sport din placere nu din obligatie …deci daca nu ne pasa de sport in general cum ne putem gandi la sportul de performanta …noi vrem sa ajungem in varful piramidei dar nu avem baza ei…
    Sigur ca se poate face performanta in sport si in acelasi timp si studii…altii pot…la noi de ce nu se poate?
    Undeva se greseste in pregatirea performantei…cum nu sunt din domeniu habar n-am care e problema…in domeniul meu care e medicina mi-am dar seama ca pana cand DINOZAURII nu ies la pensie nu se va schimba nimic…so mi-am luat sacu in spinare spre orizonturi mai vestice…probabil ca am gresit ca nu am incercat sa schimb in tara mea nimic…dar sincer am cam oboist…si am totusi numai 30 de ani

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place ideea asta cu "poate sare iepurele". Ai drpetate. Trebuie sa promovam "sportul pentru toti" sa audcem copiii la cluburi ca sa invete sa se plimbe cu barca, de ditractie, pentru sanatate. Cate sporturi sunt in Romania unde te trimite antrenorul acasa la 14 ani pt ca "nu te vede sa faci mare performanta". Marea Britanie a avut rezultate extraordinare la ultima olimpiada. Mai marii sportului s-au uitat la sistemul lor sa vada ce fac ei mai bine. Se pare ca promoveaza sportul pentru sanatate cat se poate de mult si nu se axeaza pe aducere medaliior. Avand de exemplu 1000 de sportivi in kaiac la seniori pana la urma sare iepurele de undeva. Se intampla. Sunt mult sportivi de nivel olipmic la ora actuala care s-au apucat de sport dupa varsta de 20 ani. Daca eu de exemplu am 25 ani si vreau sa ma apuc de canoe sa invat sa stau in barca si sa urmez perfomrmata daca ma simt capabil, la care club din Romania ma duc??? Intr-o tara civilizata ma duc la orice culb, imi cumpar barca, pagaie platesc o taxa infima de membru de club ma bag in grupa de incepatori si cu timpul daca pot si vreau avansez in ierarhie. Iar daca nu vreau sa fac perfomanta ma duc la club si ies pe apa cand simt eu ca vreau si nu zice nimeni:uite asta se joaca, de maine nu il mai primesc.Respect pentru baietii de la Farul Constanta care s-au lasta de performanta si vin la campionat doar de placere ( daca mai vin...nu mai stiu) La fel si Raymond Molnar care vine sa concureze. De asta am avea nevoie, demai multe cluburi de seniori nu axate neparat pe performanta. Cat depsre imbinarea scolii cu sportul...de unde scoala daca ne crestem sportvii in padure la Snagov, pe baraj la Pitesti S.a.m.d. fara nici un fel de conditii sociale. Bafta tuturor, bravo Raymond pt articol.

    RăspundețiȘtergere
  3. Citez din anonim:
    "Daca eu de exemplu am 25 ani si vreau sa ma apuc de canoe sa invat sa stau in barca si sa urmez perfomrmata daca ma simt capabil, la care club din Romania ma duc???"
    Pentru placere si invatare poti veni la mine si cand ai 55, pentru performanta gasim noi pe altul, ca sunt o gramada de antrenori care fac cu sport performanta.
    Zic si eu respect Molnar, respect Petrescu Robert si in curand o sa ma respect si pe mine :D, poate si pe cativa dintre baietii nascuti in 77-78 care se pare ca vor sa revina pentru a concura din placere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca fiecare club ar trebui sa aiba pe linga grupa de "performanta" si o grupa de "agrement-hobby" cu care e lucreaza diferentiat, una se sprijina pe cealalta (adica hobby spijina performanta).
    Astept cu nerabdare sa vina baietii din 77,78 ca demult nu i-am vazut sunt convins ca participarea lor va fi calitativa, nu doar cantitativa!!! le urez un bun (re)venit in sport.

    RăspundețiȘtergere
  5. Entuziaste, entuziasmante si placute parerile si bucuriile de mai sus, sa ne revedem cu fostii sportivi, frumos. Dar ce facem cu performanta !?.Facem din actualele sectii cluburi de initiere si agrement !??. Bine, la drept vorbind, in ce stare jalnica este k si c,citiva fost performeri de calitate, cu o luna de pregatire specifica pot lua lejer medalie intr-o proba cu doua echipaje inscrise.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. citez anonim-"Facem din actualele sectii cluburi de initiere si agrement !??"
    Nu trebuie sa facem!!,pt ca deja majoritatea sectiilor din tara fac doar "initiere" fara performanta sau "agrement" apoi copii initiati niciodata nu pupa performanta.
    Daca sportul de agrement vi se pare inutil..??? nu sunteti constienti de importanta lui pt performanta.Dau un exemplu clar si usor de inteles: o persoana oarecare face sport de placere, nu este mare talent dar o face zilnic si regulat departe de intensitatea performerilor..... aceeasi persoana are un copil de 10-15 ani, copilul se apuca si el de a face sport la sectia respectiva tot la "agrement" dar are talent si antrenorul (care este un specialist consacrat) observa asta si-l avanseaza la "performeri" cu timpul....tot prin presupunere acel copil este si extraordinar de dotat pshihomotric si ajunge un kaiacist de performante superioare(plecand de la joaca) si uite astfel sunt sanse sa se nasca o medalie de aur la olimpiada!!!
    Daca evaluam corect aceste sanse, matematical exprimate in procente sunt foarte mici,dar si aici este acel "DAR" ,sansele sunt multiplicate daca sunt multi sportivi de agrement care-si aduc copii, nepotii, cunoscutii, vecinii, prietenii etc sa faca acest sport minunat, se castiga popularitate fara efort suplimentar :)
    Eu consider ca nu este de pierdut nimic in aceasta abordare a lucrurilor,daca cineva crede ca asa nu se poate face sport de performanta astept sa argumenteze..!!
    Numa bine ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Rajmond, visezi frumos, se vede ca locuiesti in vest si ca te inspiri mai mult de la unguri.Pai cand o sa vezi tu agrement la actualele cluburi din tara, Romania o sa fie regat iar presedintele se va chema "majestatea sa". Ceeace speri tu ai vazut in Germania,Franta,Ungaria,etc.,etc.,etc.Ce agrement frate, cand suntem rupti in cur, cand copii incepatori fac scoala pe barci de pe vremea lui Rotman si Anastasescu, cand folosesc padele si pagai nascute la Reghin, tu visezi la barci si echipament pentru amatori de agrement !?? Vino pe terra, in Romania, in baracile numite "cabana" sau "baza Nautica". Sa fim realisti incercand sa fim seriosi sau "viteversa".

    RăspundețiȘtergere
  9. recunosc ca visez, toti visam cate un pic, dar daca visam la fel..... atunci se poate realiza.
    eu cred in asta si cunosc inca alte persoane care cred in ceea ce cred eu, intr-adevar am vazut in germania in franta si ungaria cu ochii mei ca lumea mergea si facea kaiac sau canoe din placere, chiar se organizeaza concursuri pt amatori(unii amatori de multe ori ne-ar da lectii la orice ora), baza nautica,??? dupa cate stiu kaiac se face pe apa nu in baza nautica.... oamenii au locuintele lor nu trebuie sa stea in cantonament 10-11 luni pe an(cantonamente care trebuiesc finantate de undeva) materiale se gasesc si la preturi zic eu accesibile (cheluieli reduse fata de alte sporturi) barca odata-ti cumperi la 4 ani(daca esti pretentios) padele la fel cat timp faci initierea barcile de pe vremea lui rotman sunt numa bune pt initiere, parintii daca trebuie sa cumpere echipament copiilor atunci copii vor avea grija mare de propriile bunuri(cred ca a-ti vazut sportiv aruncand padela de nervi,daca era a lui n-o mai arunca)
    nu cred ca nu exista oameni care sa plateasca pt a putea face acest sport, daca mergi la o sala de fitness toti platesc, pt a trage de fiare si daca-i intrebi de ce nu fac vre-un sport mai serios sau stiu eu, de ce chiar sala??? raspunsul este ca n-am ce face altceva :( chiar si fostii kaiacisti care doresc sa se mentina merg la sala sa traga de fiare, cred ca ar trage mai cu inima de vre-o padela sau pagaie, asta e parerea mea.....

    RăspundețiȘtergere
  10. Rajmond, vorbesti de cumparat barci de parca ai lua morcovi din piata, vorbesti de sport de agrement de parca fiecare oras ar avea 2-3 cluburi cu barci (kaiace,canoe,skifuri,barci cu panze),3-4 terenuri de tenis, 5-6 mese de ping-pong,2-3 piste de popice, bazin,sauna,dusuri si bineinteles un bar cu de toate. Pai mergi omule in tara sa vezi in ce stare jalnica se afla mare parte din bazele nautice, uita-te la copii aia sa vezi ce conditii au dupa antrenament, adica intoarce-te, te rog,la realitatea cruda in care se zbate acest sport. Sa fim mandri ca inca mai existam ca sport olimpic, ca am avut o excelenta scoala de kaiac-canoe care a dat mari campioni si care a initiat alte tari cum sa ne bata in prezent. Visele frumoase sunt pentru cei care,odata si odata le pot transforma in realitati, dar, din pacate, nu noi suntem aceia.

    RăspundețiȘtergere
  11. bazele nautice se afla in starea in care se afla tot din cauza noastra (sportivilor, antrenorilor, directorilor de cluburi...)
    Singura sansa de supravietuire in acest capitalism este AUTOFINANTAREA,pe frumoasa vreeme cand vanturile comuniste ne intindeau panzele si ne umpleau buzunarele din bani de sindicat, guvern,primarii si toate altele de care eu nu stiu si nici nu ma intereseaza, adica vreau sa spun ca toate cluburile aveau un buget fix anual de "undeva", ei uite acuma nu mai sunt bani de dat degeaba pt sport (doar foarte putin pt cine demonstreaza ca merita) si crede-ti-ma situatia se va inrautati si mai tare.
    Deci tot revenim la autofinantare, daca sectiile da kaiac faceau pe linaga asa numita performanta si ceva agrement din care se pot finanta cate putin(asta incepand cu acu 10 15 ani) atunci nu trebuia sa intinda mana nimeni sa-si poata plati o deplasare la un campionat national, sau la un concurs de selectie.
    Apropos de barci.... treaba e ca noi toti avem pretentii de barci minunate frumoase cum am vazut in articolul Domnului Ispas la fabrica nelo(este cert ca le meritam), doar cu ele putem trage altfel nu se poate?? de barci second a-ti auzit??Hai ca va dau un exemplu concret saptamana trecuta un prieten si-a luat o barca pt 5 milioane lei vechi adica 500ron o copie dupa vandusen in stare buna, lovita dar reparata cu precizie, din ungaria....pai nu este la pretul morcovilor dar nu mi se pare mult deloc, ahh si tot acest prieten cand termina cu lucrul....pe la 4-5-6 dupaamiaza merge si se antreneaza de placere... care-i problema lui e nebun ce credeti??? eu il apreciez foarte mult.
    Deci daca voi a-ti depus armele, noi cei din west (dar mai stiu si altii)suntem pregatiti (poate avem 3 perechi de coaie)

    RăspundețiȘtergere
  12. În ziarul România Liberă din 19 martie (suplimentul de week-end), a apărut un interviu cu Ivan Patzaichin, în care este vorba exact despre necesitatea ca acest sport să fie practicat ca o formă de joacă, încă de la vârsta copilăriei sau ca formă de agrement pentru adulți.Nu este prima dată când Patzaichin vorbește despre dorința lui de a deschide o Academie de kaiac-canoe pentru începători, care să deprindă arta vâslitului , încă din fragedă pruncie, iar cei cu reale aptitudini să meargă mai departe spre înalta performanță. Și unii „binevoitori” îl consideră depășit și bătrân pentru a mai face ceva în sportul ăsta...

    RăspundețiȘtergere
  13. daca Ivan este depasit si batran, cum este milicin? sau sa nu mai vorbim de mos igor? si de ce nu si de barladeanu?
    dar ei cred ca daca arunca cu noroi in unii le este mai bine, sau ei sunt bine vazuti de sportivi...
    vise frate, dar se vor trezi ei la reaitate la toamna cand trebuie sa dea socoteala la medalii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ivan " a plecat " in momentul in care a fost cel mai bun antrenor din viata lui, adica a evoluat si el si s-a apropiat foarte mult de sportivii lui, (daca lucrezi in direct cu cineva nu ai incotro daca esti om), eu sper ca va avea rabdarea de a infiinta aceea academie in care si-ar valorifica "rezervele din batranete" ,eu nu-l consider batran, este o legenda, legendele nu imbatranesc!!!
    si daca tot veni vorba de legende si de faimoasa scoala Romaneasca de kaiac,da detinem acest trecut glorios, dar trebuie sa avem in vedere nu doar o supravietuire pe viitor, trebuie sa ne asiguram urmasii, sa ne traim prezentul in kaiac,pentru a avea si un viitor

    RăspundețiȘtergere
  15. Rajmond m-ai convins, faci parte din galeria "frumosilor visatori nebuni", care respira prin toti porii kaiac si canoe. Referitor la Ivan Potzaichin imi dau seama,pe zi ce trece,ca eforturile concentrate ale federalilor de a-l determina sa renunte, vor insemna in final, un mare pumn in cap pe care-l vor lua in curand.Priviti bugetul federatiei pe acest an,mizerabil,sub rugbi si cred ca simpla prezenta a lui Ivan in federatie ar fi adus, la rectificarea bugetara,cel putin jumatate din actualul buget. Orgoliile nejustificate ale federalilor, invidia prosteasca fata de personalitatea si faima lui Ivan au inchis toate culoarele spre ANS sau sponsori. Atentie ! in toiul verii, cand va trebui sa se mearga la CE si CM visteria federatiei va fi nuda asa ca, dragi sportivi pregatiti-va masinile personale daca doriti sa participati. In final, iti promit stimate Rajmond, o discutie in direct,fata-n fata, la prima ocazie cand ne vom intalni si sper sa te conving sa nu mai fi atat de patimas.Trezirea brusca dintr-un vis frumos si intoarcerea in realitatea zilnica, este greu de suportat si poate creea socuri sufletesti. P.S. Nu pot fi de acord cu apelativul "bosorog" cu care este gratulat mai sus antrenorul emerit Igor Lipolit. Acest om a dat acestui sport campioni de mare valoare, spun doar Vasile Daba,este un mare sufletist si si-a oferit serviciile tocmai in ideea de a face bine. Este mare pacat si-i rog pe toti corespondentii care-si spun gandurile si parerile aici, sa nu uite un lucru : de batranete nu va scapa nimeni, dar onoare acelora care stiu sa imbatraneasca frumos.

    RăspundețiȘtergere
  16. va multumesc ca va ingrijorati pt echilibrul sufletesc, am avut parte de esecuri destule stiu cum este, dupa ce m-am lasat ce kaiac am facut destule lucruri in viata, ca apoi sa-mi dau seama ce vreau cu adevarat orice-as face tot kaiacist am ramas(si prieteni ma tituleaza"kaiacistule" ) este clar ca un este alta cale exact cum i-am recomandat lui sonyc, acelasi drum am si eu de parcurs. trebuie sa merg inainte pe el, pe langa asta voi face si altceva adica ma aliniez si eu la cerintele sociale din jurul meu.... dar nu voi lasa mi se ia dreptul de a face kaiac trebuie sa plec acum (merg la antrenament) voi mai scrie si alta data

    RăspundețiȘtergere
  17. Referitor la "scoala kaiacului din romania", ne putem mandri cu multi sportivi si antrenori de valoare, care in tecut au demosntrat ca pot sa formeze sportivi de exceptie, dar cum noile conditii si cerinte sociale s-au schimbat radical,capitalismul este in floare,dar in acelasi timp suntem cu un picior in mormantul lui Ceausescu(multi nu vor si nu pot sa recunoasca acest lucru) infruntam un nou val de probleme financiare in special, trebuie sa transpunem cele invatate si experimentate in scoala veche a kaiacului sa ne inspiram din trecutul glorios, dar sa transpunem aceste cunostinte in contextul erei moderne a capitalismului.Tarile care nu au trecut in kaiac canoe cu mai mare usurinta intra in era noua, nu le este frica sa schimbe(nu au ce pierde) dar noi avem avantajul cunostintelor acumlate in domeniu,baajul urias pe care-l purtam cu noi ne va fi de folos doar sa fim destepti sa-l folosim eficient
    Urez CURAJ tuturor care doresc sa paseasca inante!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. le transmit inainte de toate mult noroc tuturor !
    eu unul am facut kaiac canoe si pot spune ca la prin pe milicin ca antrenor la triumf si pe barladeanu la steaua la mangalia
    nu vreau sa ii vb de rau dar odata ce placam in cantonamente din toata perioada de antrnament 2 saptamani oamenii stateau in coma alcoolica pt ca se intalneau cu ceilalti antrenori
    fratilor uitativa in arhivele jocurilor olipice din sydney si pana azi ce sa intamplat la jocurile olimpice atat la kaiac cat si la canoe
    nu mai vb de patzaichi pt mine este singur care este capabil sa antreneze lotul olimpic daca vreti sa injutrati injurati fratilor federatia cu presedintele ei pe dl barladeanu ion ca el a pus capat carierei mele sportive

    RăspundețiȘtergere