joi, 1 septembrie 2011

Kaiac-Canoe sau naşterea visului de aur olimpic al României


Plămădirea secţiei de kaiac-canoe a Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti s-a produs pe malul lacului Floreasca la iniţiativa câtorva pasionaţi ai acestui sport: Radu Huţanu, Mircea Anastasescu, Gheorghe Cojocaru, Nicolaie Bojescu, Radu Marinescu.

August, în 1949, a fost luna înfiinţării oficiale a secţiei care avea să devină un izvor de titluri şi medalii, una dintre secţiile cu cele mai răsunătoare succese ale sportului românesc.

Iar istoria ne obligă să amintim numele celui care a pus bazele superperformanţei în acest sport: Radu Huţanu! El a fost cel care a plecat la drum doar cu pasiunea şi cu flerul specific marilor antrenori. Profesorul Huţan a intrat în acest sport (care avea o traditie în Europa acelor vremuri) convins că va reuşi în temerara sa vocaţie. Iar prima confirmare a fost chiar Olimpada din 1956, de la Melbourne, unde Leon Rotman avea să devină primul român dublu campion olimpic! Şi, ca să confirme valoarea Kaiac-canoe-ului românesc, alţi doi dinamovişti mai cuceresc o medalie de aur: Dumitru Alexe şi Simion Ismailciuc. Din acel moment, Romania a devenit o forţă în acest sport spectaculos.

Au urmat sute de medalii olimpice, mondiale, europene, balcanice. Foarte multe ţări ale lumii nu au obţinut cu toate sporturile atâtea medalii ca această secţie a clubului nostru.

Şi nu putem să nu amintim de cel mai mare sportiv al României din toate timpurile, de marele nostru campion şi antrenor de canoe, dinamovistul Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai valoroşi sportivi ai Planetei, şi nici de singurul campion olimpic la kaiac al României, Vasile Dâba, care a obţinut acest titlu în anul 1976, la Montreal, în proba de k1-500m.

"Amiralul Flotilei de aur" Ivan Patzaichin a caştigat tot ce se putea câştiga în materie de sport, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor! Să nu uităm, Ivan i-a pregatit pe Mitica Pricop si Florin Popescu, campioni olimpici în 2000, la Sydney.

Să le mulţumim acestor oameni care au reuşit să ne dea o rază de lumină într-o perioadă destul de încărcată de…ceaţă a existenţei noastre.


sursa :cs.dinamo.eu





3 comentarii:

  1. Cu toate ca-mi propusesem sa nu ma mai amestec in comentariile de pe acest blog, fiind un mare fan al marilor glorii sportive din kaiac si canoe,revin,pentru a fi in ajutorul celor mai tineri si imi permit sa aduc mici completari la excelentul material de mai sus. Cred ca nu este rau ca toata lumea sa cunoasca si personajele din imagini. De Ivan voi spune doar ca poarta la gat cea mai mare distinctie olimpica primita de un performer roman. Este vorba de "colanul de platina" primit de Ivan in 1990, sub cupola Atheneului roman, chiar din mana presedintelui de atunci al C.I.O. regretatul Juan Atonio Samaranch. In dreapta este Mircea Anastasescu, primul medaliat roman la un C.M.(1954 - bronz la Macon, K.1.b.5oom.). Grupul de 7 este compus din : Mircea Anastasescu, Achim Sidorov, Radu Hutan,Alexe Iacovici si Anton Ivanescu iar jos sunt Aurel Vernescu si Simion Ismailciuc, toti campioni sau vicecampioni europeni si mondiali la Jaice-1963.(C.M. si C.E. s-au disputat simultan in acel an). Urmeaza Leon Rotman in anii de glorie si grupul de 3 format din Ivan, Vasile Daba si Lipat Varabiev cei 3 cucerind 4 medalii de aur la C.M. Sofia 1977. Si daca tot m-am amestecat, transmit toate cele frumoase juniorilor si seniorilor nostri, care in acest an ne-au oferit cele mai mari si frumoase surprize. Felicitari tuturor. Cu simpatie, M.Ionitza(calutzu).

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot respectul pentru sportivii romani,dar cu Planeta! si cei mai din lume ? nu, sunt ai nostrii, si ii stimam .
    Sa vorbim mai mult de cei care reprezinta ,ACUM ,Romania, nu sunt cu nimic mai prejos.

    RăspundețiȘtergere
  3. pacat ca distrugeti acest sport,nu stiu cum as putea sa va fac ca sa va da-ti la oparte din conducerea federatiei de kaiac-canoe.
    multi sportivi care au cu adevarat valoare nici macar nu va duceti aminte de ei.

    RăspundețiȘtergere