duminică, 18 octombrie 2009

Fata nevazuta.....


Am stat de vorba cu mai multi sportivi din sistemul kaiac-canoe, pe langa faptul ca mi-au prezentat rezulatele lor exceptionale , viata de cantonament, emotiile concursurilor, fericirea si satisfactia de a castiga o medalie, ei mi-au prezenatat si problemele lor ascunse.Eu mi-au recunoscut ca conditiile de cazare, de antrenament pe care le au la loturi sunt foarte bune.
Dar au si ei nemultumirile lor, care de cele mai multe ori sunt de ordin financiar.Mi-au spus ca de multe ori sunt amagiti cu angajari la cele mai mari cluburi de profil din tara.In prima parte ei trebuie sa isi demonstreze valoarea si apoi daca sunt la nivelul asteptariilor sunt angajati.Dar de cele mai multe ori nu se intampla asa, si daca in primul an de stat la club nu au intrat la lotul de seniori sau de tineret (dupa caz) " primesc un sut in cur " si apoi "s-a dus pe apa sambetei cariera sportiva".
Cluburile mari din tara nu sunt in stare sa isi tina sportivii, care promit dar nu confirma dupa un an. Mi sa spus ca pentru unii juniorii este prea mare socul de trecere la un nivel mai mare, si au prea putin timp sa se adapteze, iar cand incep sa se miste lucrurile deja e prea tarziu.
Apoi urmeaza cealalta grupa de sportivi, care intra la lot dar nu sunt angajati, si spera si cativa ani buni la rand sa apuce sa "nu mai ceara bani de la mama si tata".Si fereasca Dumnezeu sa nu mai fie la lot ca risca sa fie dati si afara de la club.
Acesti sportivi care sunt la lotul olimpic primesc o indemnizatie lunara "dupa rezultatele din timpul anului" care vine din partea federatiei,aici nu au de obiectat, dar tot li se par putini bani pt cei care sunt noi si ar vrea si ei o renumeratie mai mare sa fie "mai motivati".Stand de vorba cu ei am observat ca majoritatea imi spuneau ca, daca ar fi mai bine recompensati "parca altfel ar trage la antrenament".
Apoi au pus problema de adaptare, unii se simt oarecum marginalizati si neindreptatiti. Desi au rezultate bune la "piste" ei nu sunt bagati in seama desi merg mai bine decat alti. Iar uni antrenori pun inainte :" experienta". Iar ei se simt frustrati si nu mai vor sa faca performanta "ca si asa cartile sunt facute dinainte"; si multi sportivi se lasa de sport din acest considerent.
Acum concluzia mea e ca poate antrenorii ar trebui sa mai aplece urechea la unii sportivi si sa le asculte si lor problemele si sa vada cum se poate rezolva.Lor le este frica, daca vin cu inima deschisa si spun antrenorilor ce ii doare sa "nu aiba probleme dupa aceea".
Ei vor sa faca, numai sa fie si ei bagati in seama.





3 comentarii:

  1. este un articol interesant. pacat ca nu exista si reactii ale celor din acest sistem: sportivi, antrenori sau, de ce nu, conducerea federatiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. aici soarta si cariera unui copil "sportiv"stau in puterea unui singur dm. antrenor care unii dintre ei sunt niste cretini aroganti in partea de s-v a tari

    RăspundețiȘtergere
  3. isi bate joc de munca noastra....

    RăspundețiȘtergere