luni, 24 octombrie 2011

Memorialul Traian Nadasean

de Marian Ionita
            In urma unei frumoase initiative a familiei Nadasean, Complexul Sportiv National”Nae Navasart” din Snagov, a gazduit in zilele de 14 si 15 octombrie 2011 evocarea unei mari personalitati din kaiacul si canoea romaneasca,  regretatul prof.Traian Nadasean.
            Seara de 14 octombrie a fost rezervata lansarii unei carti document sub semnatura respectabilului ziarist si publicist sportiv Tiberiu Stama.
           
Pornind de la faptul ca in anii 1940, viitorul ziarist sportiv si viitorul profesor si antrenor au fost colegi  ai liceului “Gh.Sincai” din Bucuresti,dl. Tiberiu Stama a tinut sa evoce cat mai frumos memoria fostului sau coleg si prieten.
            O seama de personalitati din lumea sportului, antrenori si tehnicieni, fosti mari sportivi si activisti in domeniu au umplut pana la refuz una din salile CSN ”Nae Navasart”.
            Autorul cartii a deschis seara evocand inca o data personalitatea regretatului technician Traian Nadasean, amintind o serie de intamplari,mai mult sau mai putin cunoscute,din viata prietenului sau.
            Apoi,au  luat cuvantul o serie de oameni care l-au cunoscut si apreciat pe Traian Nadasean, oameni cu care a colaborat de-a lungul timpului si o serie de fosti sportivi care au fost pregatiti de acesta.
            Un moment emotionant  a fost prezentarea unor foste glorii sportive din kaiac- canoe, care au tinut sa onoreze evenimentul,ca semn de pretuire a perioadei cand prof.Traian Nadasean a lucrat in colectivul de antrenori ai lotului olimpic.
            Au primit cu emotie,aplauzele asistentei Toma Simionov,Afanase Sciotnic,Antrop Varabiev,Costel Cosnita,Emilian Zabara si nu in ultimul rand Nicusor Esanu, cel mai bun produs sportiv al prof.Traian Nadasean, toti medaliati la Jocurile Olimpice sau Campionate Mondiale.
            Remarc faptul ca alaturi de familia Nadasean, Nicusor Esanu a fost sufletul acestui frumos eveniment.
            De o mare simpatie s-a bucurat si reputatul arbitru international Otto Tomiuc,care a oficiat ,consecutiv, la 7 editii ale JO ,intre care s-au intercalat si 27 editii de CM si CE.
            In final,dl. Tiberiu Stama a oferit celor interesati, exemplare din lucrarea sa, precum si mici dedicatii sub semnatura autorului.
            La initiativa CS Olimpia Bucuresti,in dimineata urmatoare a avut loc si  un concurs deschis juniorilor,seniorilor si veteranilor ,care au oferit curse palpitante pe distanta de 200m.
FRKC a tinut sa onoreze cum se cuvine competitia; fostii campioni mondiali Daniel Stoian, secretar general al federatiei si Constantin Ionel, director tehnic nu au facut doar act de prezenta,participand si in proba de K.1.200m. destinata veteranilor.
            Au fost acompaniati si de fostul lor coleg de lot, Romica Serban si el multiplu medaliat mondial,recent numit antrenor la lotul national de seniori,care de altfel  a si castigat proba de simplu.                                                                                                                            De remarcat si prezenta, in postura de concurent, a d-lui Lucian Mursez, fost canoist, actualmente directorul unei cunoscute firme de paza, care nu si-a uitat prima dragoste sportiva, sprijinind nu numai sufleteste ci si material, grupa olimpica de canoe.
            Au participat toate sectiile de KC din Bucuresti,o surpriza extrem de placuta fiind prezenta CSS Timisoara,care a venit in Snagov direct de la Bascov unde a participat  la concursul national de juniori “ Cupa Romaniei”.
            Astfel, mare parte din sportivii tineri au avut ocazia sa cunoasca locul de pregatire a lotului olimpic si sa concureze pe lacul Snagov, laboratorul de medalii al sporturilor  nautice romanesti.
            Primii 3 clasati, in fiecare proba, au primit mici atentii din partea organizatorilor,toate premiile purtand amprenta personalitatii prof. Traian Nadasean,iar fostele glorii sportive prezente au primit frumoase cupe,plachete si fanioane,celor mai sus enumerati adaugandu-se antrenoarea emerita Maria Navasart,precum si fostul sportiv si antrenor al sectiei de KC de la CS Olimpia,prof.Marian Boca.
            Conducerea CSN ”Nae Navasart”, in persoana D-lui Director Adrian Popescu si a D-nei Contabil Sef  Aurelia Ticu,   a dovedit ,inca odata ,ca stie sa onoreze,cum se cuvine, astfel de evenimente, oferind in final tuturor, mici si bere, produsele cele mai apreciate de-a  lungul vietii de prof. Traian Nadasean.
            Nu pot omite faptul ca natura a adus si ea, un frumos omagiu ,o zi insorita,linistita,cu un soare caldut si mangaietor, i-a facut pe toti cei prezenti sa regrete lipsa din mijlocul lor a prietenului si simpaticului  Traian Nadasean.
            Am convingerea ca, de acolo de sus, Traian Nadasean a urmarit evenimentul si s-a   bucurat ca nu a fost uitat de cei ramasi, iar in ochii organizatorilor am citit multumirea sufleteasca de a-si  fi indeplinit o datorie de cinste fata de tatal si mentorul lor.
            Nu-mi ramane decat sa-mi arat recunostinta fata de toti cei care si-au adus contributia la realizarea celei mai ample si frumoase incheieri a sezonului competitional pe 2011.
            In numele d-nei  Nadasean, a celor 2 fiice si a nepoatei sale,  MULTUMIRI tuturor.

6 comentarii:

  1. ...cuvântul MULŢUMESC mi se pare mult prea simplu, prea limitat şi prea modest pentru a reliefa vorbele frumoase şi, mai ales, emoţiile legate de amintirile şi trăirile prietenilor, colegilor,ale tuturor celor care s-au aflat cât mai aproape de tatăl meu...
    Sunt foarte mulţi cei cărora doresc din tot sufletul să le mulţumesc pentru sinceritatea evocărilor lor şi, implicit, pentru timpul preţios acordat acestor interviuri, după cum îmi doresc să nu fi uitat pe cineva... Am, totuşi, o anumită strângere de inimă teama de a nu fi reuşit, pentru că au fost cu mult mai mulţi cei care l-au cunoscut, l-au apreciat şi l-au admirat. Tocmai de aceea, sunt ferm convinsă că amintirile vor rămâne totuşi neşterse în sufletele lor. Această carte memorială nu ar fi putut fi scrisă şi nu ar fi putut apărea dacă n-ar fi existat ajutorul generos şi entuziast al prietenilor devotaţi şi colegilor sinceri, oameni cu un statut social şi cariere sportive extraordinare...

    Am fost profund emotionata si deosebit de onorata cand am vazut cate personalitati din lumea sporturilor nautice au dat curs invitatiei de a participa la lansarea cartii, precum si la memorial.
    Sunt convinsa ca tata a fost alaturi de noi si sigur i-a placut si este mandru de noi ... fetele lui

    RăspundețiȘtergere
  2. este o mare minciuna si o mare bataie de joc fata de toti ceilalti campioni mondiali si olimpici din partea federatiei si conducerii bazei nae navasart, care invita alti sportivi din alte discipline, rusine sa le fie. Nu spune nimeni nimic de ceilalti campioni ai caiacului si canoei romanesti careodata a fost flotila de aur, cum ar fi marele campion Olaru Costica, Vele Angelin, Letcaie Ionel, Feodosei Nicolae si multi alti campioni.
    Rusine sa fie conducerii federatiei si tuturor care se ocupa de asemenea evenimente si nu in ultimul rand rusine sa-i fie si presei care a uitat de marii campioni, si pe care nu-i invita la anumite dezbaterii sportive televizate.
    RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti un mare domn,imi place ceea ce ai spus,dar sa nu uiti ca la conducerea federatiei se afla cei de la steaua.

      Ștergere
  3. Anonimule ! Unde-i minciuna si marea bataie de joc!? Cu ce au gresit conducerile Federatiei sau a CSN-Baza Veche, aducandu-si aportul la sustinerea organizarii unei competitii memoriale, dedicata unui om care a muncit toata viata in kaiac-canoe ? Nu crezi ca, "rusinea" de care vorbesti trebuie sa o simti tu ? Remediul este simplu, ori nu-ti mai exprimi gandurile dupa ce scoti dopul la sticla cu dintii ori pleci din randul "consumatorilor", pana nu-i compromiti total. Iti dau dreptate privind supararea ta pe TV-uri. Cred ca ti-ar sta superb alaturi de Fernando la Mihai Bendeac. Pana la momentul cand imi va veni randul sa ma rusinez,te saluta Calutzu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum pot sa cumpar si eu aceasta carte? Acum 20 de ani, Nea Traian a fost si antrenorul meu la Olimpia Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  5. domnilor hai sa fim drepti si daca se poate sa ne aducem aminte de toti care au fost sportivi ai cestui sport,tot timpul cat la conducerea federatiei vor fi cei de la steaua asa va fi,mai bine se fac alegeri si atunci sportul va avea de castigat,bravo celor care iubesc necontenit acest sport.

    RăspundețiȘtergere