luni, 17 mai 2010

Monument

  In ziua de 15 Mai 2010, la C.S.N. "Nicolae Navasart" din Snagov a fost dezvelit un superb monument in memoria unuia din cei mai mari sportivi ai scolii romanesti de kaiac-canoe, "Amiralul" Aurel "Bebe" Vernescu.

  Creat din initiativa doamnei Mioara Zvoboda-Vernescu, sora marelui campion, evenimentul s-a bucurat de prezenta unor personalitati de marca din diverse domenii. Campionii olimpici Leon Rotman si Vasile Daba, colegul de barca al lui Bebe, Afanasie Sciotnic, conducerea FRKC, in frunte cu prof. Ioan Barladeanu, Octavian Vintila, vocea de aur a emisiunilor sportive de radio, directorul C.S.N. Adrian Popescu, prietenii de familie si fosti colegi de sport ai lui Vernescu.

  Onorat de invitatia de a dezveli monumentul, domnul Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei si nu in ultimul rand fost presedinte al FRKC intre anii 1980-1989 a evocat admiratia deosebita pe care i-a purtat-o lui Vernescu, emotiile si bucuriile pe care le traia la fiecare mare victorie a campionului.

  Preotul Dinu, parohul bisericii din Tancabesti a tinut o scurta dar emotionanta slujba de sfintire a monumentului si de pomenire a defunctului. 

  La rugamintea doamnei Mioara Svoboda-Vernescu, o parte din cei prezenti au evocat o serie de intamplari traite, in timp, alaturi de Aurel Vernescu. Emotionant si frumos, acest moment a tinut sa dovedeasca inca odata faptul ca marii nostri campioni sunt si vor fi respectati si iubiti intotdeauna.

  Am credinta ca acest monument va avea darul de a redestepta dorinta de victorii a actualilor sportivi cat si a celor care vin din urma.

PS: In numele tuturor celor care "se hranesc" cu kaiac-canoe am tinut sa multumesc domnului Ion Iliescu pentru initiativa pe care a avut-o, la inceputul anilor '80, de a pune bazele construirii canalului de la Bascov, una din bijuteriile nautice din Sud-Estul Europei.
a consemnat Marian Ionita

12 comentarii:

  1. Foarte frumos. nu doar ca e pustiu pe acolo mai ales pe la nationale, acum mai arata si a cimitir. O placuta undeva la poarta nu era buna. Sunt de acord ca avem nevoie de modele, dar...e baza sportiva, nu cimitir. Mie personal mi se pare cam deprimant. In plus daca ne uitam la una din fatadele monumentului, au pus cercurile olimpice INVERS. Doua sus si 3 jos. mi-a placut articolul despre viata dansului pe care l-am citit recent pe blog. nu neaparat pt performantele sportive ci pt conduit sa morala si respectul pe care il avea fata de cometitiile interne, sportivi, echipament.

    RăspundețiȘtergere
  2. Unuia care ii pasa .....
    Jos palaria pt Aurel Bebe Vernescu si pt tot ce a facut el pt Kaiacul Romanesc, dar un bust sau o statuie ca a lui Potzaichin, era mult mai ok de realizat. Are dreptate anonimul de mai sus, adevarul ca am simtit o furnicatura pe sira spinarii cind am vazut ditamai monumentul, dar mai ales pentru locul unde a fost amplasat acesta.
    Urez viata cit mai lunga tuturor marilor kaiacisti si canoisti romani, altfel .....

    RăspundețiȘtergere
  3. nu pot sa cred ca si-au batut joc de un monument inchinat unui mare campion facand cercurile olimpice de pe acesta gresit. priviti ca emblema olimpica este pusa gresit...cu doua cerculete jus....pe bune acum...cum e posibil asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  4. bine ca nu au pus stema de la audi:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Calutul spune bine, Bebe Vernescu a fost supranumit amiralul kaiacului romanesc, nu cum gresit scrie pe mausoleu "kaiacul amiral", pai atunci de ce nu i-au pus kaiacul cu care a tras el.
    Si mie mi se pare deplasat locul unde a fost amplasata aceasta infricosatoare "amintire" despre marele Vernescu, nu mai ramane decit ca la incalzire sau la iesirea pe apa, componentii loturilor nationale sa mearga sa se roage la el ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Pshiologii sportivi stiu ca inaintea competitiilor sportive orice imagine negativa poate duce la demotivarea competitorului. iar mie o ditamai piatra neagra care aminteste de moartea cuiva mi se pare o imagine negativa. De ce as mare? de ce neagra? de ce nu o statuie ci ...efectiv, piatra de mormant. In plus, sa nu uitam ca sunt sportivi care traiesc si se antreneaza acolo in fiecare zi. Nu vad cum i-ar ambitiona vederea acelui " monument" inainte de antrenamente. Cei care nu stiu ar putea crede ca e ingropat acolo. Cat despre ajustarile de design ale marilor sculptori..cred ca dn Vernescu s-ar rasuci in mormant daca ar vedea emblema olimpica asezata invers.

    RăspundețiȘtergere
  7. lasati mortii sa odihneasca!!!!!!!1
    mine e cupa pitesti nici o veste nimic
    liste de start,cluburi participante??

    RăspundețiȘtergere
  8. in legatura cu Cupa Pitesti, poate ne spui tu mai multe printr-un e-mail(pareri, rezultate, poze) si am sa postez articolul cu cea mai mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Stiu ca in unele scoli,facultati si universitati,institutii si ministere,lacase de cultura etc., exista monumente,placi comemorative,statui, ale unor personalitati marcante dar nu am gasit ca cineva sa faca similitudini cu cimitirele. Respect pentru aceasta doamna care a investit bani si sentimente,pentru acest monument si cred ca acea eroare privind insemnele olimpice poate fi remediata foarte usor. Cred ca multi din comentatori si-ar fi dorit ca in locul acelui monument sa fie piatra funerara a kaiacului romanesc, pe care federatia il omoara putin cate putin. Este o mare rusine ca in acest an, pentru prima oara in istoria acestei federatii, regatele internationale de juniori si seniori au fost anulate, invocandu-se lipsa banilor. In acest an toate federatiile au avut bugetele reduse drastic dar ma intreb cum de atletismul si gimnastica au gasit resursele financiare pentru a organiza internationalele ?! Sigur este vorba de competenta,daruire si seriozitate, lucruri de care federalii nostri nu au auzit. Domnilor din bir.fed., ati contribuit la cacialmaua alegerilor, v-ati instalat in fotolii, ati terminat de ros ciolanul, dar chiar nu va este jena de colapsul in care se afla acest sport ?? Chiar nu va ganditi cand votati aceste hotarari rusinoase ?? Doriti ca in sezonul viitor sa reduceti si calendarul intern in ideea economiilor ? Organizati domnilor un singur campionat pe an, sa se participe la gramada si primii seniori (daca vor mai fi !)sa fie campioni la seniori, primii jun.I sa fie campioni la J.I,...s.a.m.d. Domnule Toth, ce le veti spune colegilor dvs.,din comisia competitionala a FIC, referitor la faptul ca noi nu mai organizam regate internationale ? Veti mai avea obrazul sa cereti pozitii in calendarul competitional pe 2011 ?! Cat de bine seamana situatia politica si economica a tarii cu ce se intampla in federatia de k.c. Clientela a votat, acum isi primeste dreptul, s-a instalat pe fotolii comode si ca sa nu-si supere superiorii voteza ca primarii iar kaiacul si canoea se duc de rapa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Oare cand vor sesiza mai marii sportului romanesc ce se intampla in k-c? Speram sa nu fie prea tarziu pentru acest minunat sport...
    Macar din bun simt conducerea federatiei ar trebui sa-si dea demisia si sa lase oamnenii competenti sa faca ceva ..

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu oameni ca cei care au participat la Ad. generala a FRKC-2010, fricosi, lasi, invidiosi, nevertebrati, aplaudaci ceausisti(la unele aprecieri negative si tendentioase la adresa lui Potzaichin, sau a altora care au realizat ceva pt. acest sport), nu vom reliza nici un progres.Ce ati vrea d-lor, sa faca niste neaveniti,habarnisti in ale k-c, oameni care au ditrus toata viata lor si nu au fost in stare, cel putin, sa conceapa ceva constructiv, credeti ca vor fi capabili "manipulatii" din B.F. sa faca ceva vreodata ? Antescriitorule, pt. ce-l intrebi pe "batranul etnic" despre k-c ?, a facut vreodata ceva constructiv in viata lui ? Numai a sapat si invidiat pe cei capabili. Asa ca intrebarea ta este retorica !
    D-lor din B.F., treziti-va, daca mai puteti , sunteti alesii "democratici" ai acestei federatii, faceti ceva si pt. PERFORMANTA in
    k-c romaneasca.
    De felul meu sunt un optimist incurabil, dar dupa cum stau acum lucrurile in FRKC, sansele de redresare sunt f. mici, poate doar sportivii printr-o evolutie de exceptie la CM de seniori sa readuca sperantele in k-c romaneasca.
    Va invit sa recititi "Reactii dupa Ad. gen FRKC-2010" si nu numai, dupa acest blog.
    S-auzim numai de bine !
    Zabet
    P.S. Singurele regate internationale din acest an in Romania, vor fi organizate la Orsova, in "regie proprie", cu participarea sportivilor de pe 4 continente. Va invit pe cei cu patima pt. k-c in 4-6 Iunie la Trofeul "Portile-de-Fier"-2010.
    Va promitem un spectacol sportiv deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pacat ca baza sportiva din snagov a ajuns un cimitir........ adunati toti care au murit olimpici si face-ti un adevarat cimitir....... cred ca nea Nae nu ar fi fost deacord cu asa ceva .....el a spus odata morti cu morti si vii cu vii

    RăspundețiȘtergere